⁠Kan gevoel ineens weg zijn?

Kan gevoel ineens weg zijn?

Tot over je oren verliefd zijn. Hoe fijn is dat? Alles klopt, je hebt maar één woord nodig om elkaar te begrijpen, je bent verbonden, samen een, de seks spat ervan af. Wauw! Zelfs als je relatie zo begint komt er een moment dat je ontdekt dat er toch ook wel wat aan te merken is op je partner. Je stoort je aan dingen die de ander doet of juist niet doet … Kan gevoel ineens weg zijn?

Hoe werkt aantrekkingskracht?

Naast dat je opzoek bent naar herkenning, voel je je vaak aangetrokken tot een ander die precies datgene heeft, kent of doet wat jij van thuis uit niet goed zo goed kent. Want dat is interessant en fijn om te ervaren. Was het bij jou thuis bijvoorbeeld altijd strak georganiseerd? Dan voel je je waarschijnlijk prettig bij een partner die meer vanuit vrijheid leeft. Of hadden je ouders niet echt tijd voor je en ging je veel je eigen weg? Dan is het vaak fijn om een partner te treffen die betrokken is en aandacht voor je heeft.

Ineens niet meer verliefd

Of je relatie nou met veel of een bescheiden verliefdheid is begonnen, toch komt er vaak een moment dat je twijfelt ‘ben ik nog wel verliefd?’. Kan gevoel ineens weg zijn? Vraag je je af. De eigenschappen waar je je zo toe aangetrokken voelde in het begin, zijn namelijk vaak óók de eigenschappen waar je na verloop van tijd aan gaat ergeren. Denk er maar eens over na: in het begin is het heerlijk dat je partner duidelijk is en initiatief neemt. Later stoor je je aan zijn of haar overheersende gedrag. Of het is superfijn om de warmte en gevoeligheid van de ander dicht bij je te hebben, maar later kun je zijn of haar twijfels en onzekerheid niet meer aan horen. Kortom, je keert je meer van elkaar af en de vraag komt steeds terug, is je gevoel weg in je relatie?

⁠Kan gevoel ineens weg zijn? Nee!

Om je gerust te stellen: gevoel is niet zomaar weg. Wel val je beide ‘gewoon’ weer terug in je oude vertrouwde gedragspatronen, waardoor het kan lijken alsof je gevoel weg is. Het gedrag wat je in een relatie laat zien, is voor jullie beide sterk beïnvloed door de boodschappen die je van thuis uit mee hebt gekregen van je ouders, en het gedrag wat je hebt gezien bij je ouders in hun relatie.

We leren onszelf als kind het meeste aan door het gedrag wat onze ouders ons laten zien. Praatten ze met elkaar of niet? Of praatte er vooral één ouder? Raakten ze elkaar aan? Kusten ze elkaar? Was er seks? Hielpen en steunden ze elkaar of deden ze vooral hun eigen ding zonder oog te hebben voor de ander? Als je volwassen wordt ontwikkel je je eigen gedragspatronen en overtuigingen, maar die worden mede hierdoor sterk bepaald.

Een doel van relatietherapie is om je bewust te worden van deze patronen. Door hier met nieuwsgierigheid naar te kijken en je bewust te worden van deze patronen, kun je ze vervolgens gaan herkennen voor jezelf. Stap voor stap ontstaat er meer ruimte tussen jou en je patronen en overtuigingen over relaties en contact met je partner. Je kan bijvoorbeeld op zo’n moment dat je je ergert herkennen waar het vandaan komt, waardoor je weer met een liefdevolle blik naar je partner kan kijken. In de ruimte die ontstaat, komt er weer ruimte om je vrij te voelen in je relatie. Er ontstaat weer ruimte voor gevoelens!

En de verliefdheid?

Op de momenten dat je je vrij voelt, kun je weer dat verliefde gevoel ervaren, je gevoelens zijn niet weg. Ze zijn alleen bedekt onder gedrag, overtuigingen en patronen die jou en jullie niet meer dienen, en waar je jezelf van kan en mag bevrijden. Dan kan je samen invulling gaan geven aan een bewuste relatie die werkelijk past bij jullie wensen en behoefte.

Worstel jij zelf met je gevoelens in je relatie en heb je hier hulp bij nodig? Ik help je graag! Neem contact op voor een kennismaking.