‘Ik ben gewoon heel vaak, heel bang’ ⁠

Zo. Om dat uit te spreken lucht enorm op.

Mijn angst is er vaak al zodra ik wakker word. Ik sta op en ik moet meteen van alles van mezelf, wat me gestrest, geïrriteerd of soms boos maakt. Het heeft me ook veel gebracht, angst maakt je scherp en alert. Maar op de lange termijn raakte ik uitgeblust. Inmiddels weet ik dat ‘de hele tijd van alles moeten’ een vorm van angst is, en dat ik dus eigenlijk gewoon heel vaak, heel bang was. Ik was met name bang om fouten te maken, want ik moest het altijd goed doen. Want als ik het goed deed, dan was ik iets waard.  

‘Om meer vanuit vertrouwen te leven’ begint voor mij door mijn angst onder ogen te komen en te voelen. Dat doe ik door stil te worden en bij het angstige gevoel te blijven. Wat mij helpt is om, vanuit die stilte, mijn gevoel in woorden of zinnen uit op te schrijven. Op die manier ervaar ik afstand tussen mij en mijn angst. Dan voel ik beter: ‘ik bén niet mijn angst’. Het is een gevoel en gevoelens komen en gaat. Waar je afstand begint te ervaren tussen jou en de angst ontstaat de ruimte voor meer rust en vrijheid. En om uiteindelijk keuzes te maken die bij je passen.

Verandering en groei vraagt vaak om een vervelend of pijnlijk gevoel juist voorzichtig, stap je voor stapje, op te zoeken.

In mijn training ‘Leven en werken vanuit vertrouwen’ of door middel van persoonlijke begeleiding leer ik je hoe je (beter) kan omgaan met jouw angst.