Over Alwin

Wie is Alwin?

Een verbinder, een optimist en open in het contact. Als ik ergens in geloof, dan ga ik er voor. Veranderingen aangaan en mezelf blijven ontwikkelen geven mij voldoening en energie. Net als een ander te motiveren ook op onderzoek uit te gaan. Woorden die bij mij passen zijn autonoom, gedreven en authentiek.

Als je me 5 jaar geleden had gevraagd hoe het met me ging, dan antwoordde ik meestal ‘met mij gaat alles goed’. Ik herkende gevoelens van boosheid, angst en verdriet niet goed, want daar werd vroeger in ons gezin weinig over gesproken. Totdat ik vastliep in mijn werk en niet goed wist wat ik wilde. Het heeft me even gekost, maar uiteindelijk besloot ik om naar een coach te gaan. Daar herontdekte ik mijn gevoelige en intuïtieve kant, en kon ik ervaren dat dit juist mijn kracht is. Stap voor stap heb ik geleerd mijn gevoeligheid te omarmen en die in te zetten als kwaliteit. Ik heb leren luisteren naar mijn gevoel en ben mijn hart gaan volgen: aan het werk als coach en trainer. 

Al 10 jaar ben ik gelukkig samen met mijn vriendin Akke. Inmiddels zijn we drie prachtige kinderen rijker. Ik ben een groot liefhebber van goede muziek (Studio Brussel!). Mijn gezin, de natuur, mountainbiken, meditatie of wandelen geeft me voldoening en energie. 

Het werk met particulieren, gecombineerd met opdrachten in het bedrijfsleven, vind ik fijn. De afwisseling brengt altijd nieuwe ideeën. In contact met anderen blijf ik zelf ook leren, en houd ik me in beweging.

Meer weten over wat voor coaching ik aanbied? Lees verder

Alwin Schoones

Coach en trainer

Mijn aanpak als coach en trainer

Wil je met coaching of training aan de slag en jezelf verder ontwikkelen, persoonlijk, in je relatie of zakelijk? Dan is het belangrijk om te kijken of een coach of trainer bij je past. Graag vertel ik je meer over hoe ik werk als coach en trainer en de methoden die ik inzet.

Hoe ik werk als coach en trainer

De kennismaking. Een kennismakingsgesprek duurt 30 minuten, is kosteloos en kan zowel telefonisch als online via Zoom/Skype. Dit gesprek geeft de ruimte om antwoord te krijgen op jouw vragen en je kan ervaren wat mijn coaching of training voor je kan betekenen en of er een klik is. 

Het traject. In het eerste gesprek werken we de coachvraag verder uit en stemmen we af in welke vorm we gaan werken. Bijvoorbeeld losse coachgesprekken, een coachtraject of een training. Een combinatie van training en coaching kan ook veel bieden. Ik geloof in vrijheid voor de cliënt, zodat je altijd zelf de keus hebt om door te gaan of niet. Bij zakelijke coaching is de hoeveelheid gesprekken afhankelijk van de coachvraag, en dat wordt afgestemd met de organisatie. 

Een coachgesprek. We werken met wat zich aandient in het gesprek. Dat kan iets zijn wat afgelopen week gebeurde, of een herhalend thema dat al langer speelt. Op onderzoek uitgaan maakt je bewust van patronen die je belemmeren – een oefening laat je dingen voelen en ervaren. Je leert loslaten, accepteren en een nieuwe kijk op dingen ontwikkelen. 

Hoe ik ben als begeleider

Ik benader mensen op een open, warme en vriendelijke manier. Dat is mijn kracht. Ik leef mee en creëer een vertrouwde omgeving. Mijn intuïtie, gevoeligheid en nieuwsgierigheid zijn vaak een uitnodiging voor de ander om op onderzoek te gaan. Samen komen we tot de kern. Ik werk doelgericht, met aandacht en humor. Het is mijn streven om tijdens een coachgesprek of training voldoende ruimte te bieden voor optimisme en plezier.

 

Met welke methoden ik werk als coach

Neuro linguïstisch programmeren (NLP) gaat ervan uit dat alles in je leven een positieve intentie heeft en ieder gedrag ooit de best mogelijk keuze voor jou was. Vanuit die optiek kijk je met een liefdevolle blik naar de verschillende ‘delen’ van je persoonlijkheid. Je leert ze stuk voor stuk beter kennen, waarderen en gebruiken. NLP toepassen gaat ook over het ontdekken van hoe jij de dingen doet, en hoe je ze kunt veranderen. ‘Modelleren’ (het afkijken en nadoen) is een kernbegrip in NLP en helpt je nieuwe opties voor je gedrag te ontdekken.

Transactionele analyse (TA) is een psychologische theorie voor persoonlijke groei en persoonlijke verandering. De uitgangspunten zijn dat ieder mens van waarde is, en dat we meer kunnen dan we denken. En dat hetgeen we vroeger in onze kinderjaren hebben meegemaakt nog steeds – vaak onbewust – een rol speelt in hoe we omgaan met onszelf en anderen, zowel privé als zakelijk. Ik gebruik TA om je als volwassene meer vrijheid te laten ervaren, waardoor jij je leven bewuster vorm kunt geven.

Systemisch werk. Het begrip ‘systemisch’ verwijst naar de invloed van het grotere geheel op het individu. We leren en ontwikkelen ons als klein kind binnen een systeem. Het eerste systeem is het gezin, en de dynamiek uit je gezin laat een diepe indruk achter. De interactiepatronen die we daar leren herhalen we vaak later in het werk of in je huidige gezin. Ik gebruik opstellingen om deze systemische dynamieken zichtbaar te maken en tegelijkertijd worden ook mogelijkheden zichtbaar voor groei en ontwikkeling.

Praktijkoefeningen. Omdat we vaak niet weten waarom we bepaalde gevoelens hebben, richten we ons er in de begeleiding op om deze onbewuste processen bewust te maken. Een oefening leert je om contact te maken met je gevoel en om een bepaalde situatie te ervaren of her te beleven. Daarnaast werk ik vaak met geleide meditaties en mindfulness oefeningen, om vanuit rust dichter bij jezelf te komen.