Jezelf in de weg zitten⁠

Als ik mezelf in de weg zit dan voel ik mij rusteloos, geprikkeld en gespannen. Ik zoek naar een manier om van dat gevoel af te komen. Dat lukt (natuurlijk) niet… en na een paar uur raak ik geïrriteerd en uiteindelijk eindig ik vaak bij boosheid. Die boosheid is mijn uiterste poging om het gevoel de kop in te drukken.. en dat werkt ook niet.⁠

Wat gebeurt er eigenlijk als je ‘jezelf in de weg zit’? En, wat zit er in de weg? Volgens mij is het een gevoel. Een gevoel wat schijnbaar lastig is voor jou om te uiten. In plaats van het te uiten, kiezen we voor negeren, onderdrukken of ontkennen. Dat zal voor iedereen net iets anders zijn. En dan ga je jezelf in de weg zitten.⁠

Je gevoelens uiten is een effectieve manier om met situaties om te gaan. Er zijn 4 primaire gevoelens: bang, boos, blij en bedroefd. Als jij je primaire gevoelens vrij kan uiten kan jou echt niets lang in de weg gaan zitten.⁠

Om gevoelens te kunnen uiten moet je ze wel opmerken. Hier volgt een simpele oefening: Bedenk gedurende de dag in verschillende situaties ‘hoe voel ik me nu’? Je hebt dus de keus uit 4 opties.⁠

Wil je verder werken aan luisteren naar je gevoel bekijk dan eens mijn training Leven en werken vanuit vertrouwen.

Jezelf in de weg zitten